Dirigent

Dirigent

Geert Jan Kroon (1981 Meppel) is musicoloog, componist, dirigent, muziekjournalist en euphoniumblazer. Hij is dirigent bij diverse fanfares en brassbands. Hij componeert en zijn muziek wordt uitgegeven bij stichting Tower Editions waar hij ook bestuurslid is.

Geert Jan heeft zijn muzikale roots in Steenwijk, waar hij speelde bij Crescendo en les had van Karel Jager. Na een carrière in de ICT besloot hij verder te gaan in de muziek. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en deed zijn master aan de Universiteit van Utrecht. In zijn hoedanigheid als musicoloog werkt hij aan veertiende-eeuwse polyfone muziek uit Frankrijk. In het bijzonder werkt hij aan de Roman de Fauvel. Hij was een van de gastsprekers tijdens de Montpellier Codex Fascicle 8 conferentie aan Oxford University.

Met componeren/arrangeren is Geert Jan vroeg begonnen, sinds 2015 worden zijn stukken uitgegeven via de uitgeverij Tower Editions, de stichting waar hij bestuurslid is. Stukken van zijn hand: Dante’s Descent, Those Gazing Eyes, Saint Lambert, Soaring the Sky en Fanfare de Angelis. In zijn componeren zoekt hij naar een nieuw geluid met afwijkende toonladders, clusterharmonieën en nieuwe vormen van tonaliteit, zonder daarbij de luisteraar uit het oog te verliezen. Hij was finalist in de RWCMD/Cory Composition Prize 2016.

Als dirigent begon hij als invaller en assistent dirigent bij diverse fanfares en brassbands. Momenteel is hij dirigent van CMV Jeduthun Oldemarkt en de Flevo Brass Emmeloord en De Bazuin Ureterp. Als invaller/repetitor werkte hij onder andere bij Soli Brass Leeuwarden, Pro Rege Heerenveen, Wâldbrass Kollum, Harmonie KZHM  Zeist en Fanfare de Bazuin de Wetering.

Geert Jan is daarnaast nog actief als euphoniumblazer bij Soli Brass Leeuwarden, geeft muziekles op verschillende plekken en schrijft voor de het BrassInfo katern in de Klankwijzer.

Geert Jan staat vanaf september 2016 tot het “in ruste gaan” in 2020 voor de Bazuin Ureterp.